Regering en Kamer evalueren missie Uruzgan: zichtbare resultaten

De Tweede Kamer en de regering hebben donderdag 16 februari 2012 de balans opgemaakt van de ISAF-missie in Uruzgan, waar Nederland van 2006-2010 ‘lead-nation’ was. De missie had als doel onder moeilijke en onveilige omstandigheden een stabieler en veiliger Uruzgan te realiseren. Er zijn zichtbare resultaten: de veiligheid is verbeterd, de provincie is beter bereikbaar en de sociaal-economische ontwikkeling is op gang gekomen. 

Uruzgan is stabieler en welvarender geworden, hoewel de situatie niet onomkeerbaar is. De missie heeft menselijke offers gevraagd: er zijn 24 Nederlanders bij de missie omgekomen en 150 gewond geraakt. De Kamerleden en de regering spraken opnieuw hun respect uit voor de slachtoffers en hun medeleven met de familieleden, als ook met de slachtoffers onder de coalitietroepen en de Afghaanse bevolking.

Waardering
De Nederlandse werkwijze, de zogenoemde 3D-benadering (defense, diplomacy en development) kreeg internationale waardering en navolging. Zo wordt op basis van ervaringen uit Uruzgan nu sterker ingezet op de koppeling tussen politietraining en de rest van de rechtsketen. In Uruzgan werd de politie versterkt, terwijl in Kunduz de hele ‘rechtsketen’ (politie, OM, rechters,) wordt aangepakt.

Minister Rosenthal: 'Tijdens mijn bezoek aan Afghanistan heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe we stappen hebben gezet om dit land te helpen. Afghanistan moet zijn eigen stabiliteit en veiligheid kunnen versterken.'

Vrede
'Ik heb in Uruzgan gezien dat we ook met ontwikkelingssamenwerking verschil kunnen maken', aldus staatssecretaris Knapen. 'We kunnen daarbij helpen, maar uiteindelijk moeten de Afghaanse overheid en de bevolking het zelf doen. Zij zijn zelf de sleutel tot vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling.'