Overheid helpt bedrijven bij internationaal ondernemen

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft op een bijeenkomst met ruim 250 ondernemers het publiek private programma ‘Partners for International Business’ voor groepen bedrijven uit (vooral) de topsectoren gelanceerd. Het programma biedt steun aan bedrijven voor het positioneren en het verkrijgen van toegang tot kansrijke buitenlandse markten. Het uiteindelijke doel is versterking van de internationale concurrentiekracht van het Nederlands bedrijfsleven.

Er is in 2012 €6,6 miljoen beschikbaar. Vanaf 2013 is per jaar ruim €7 miljoen beschikbaar, oplopend tot €11 miljoen in 2017.

Helpende hand

Staatssecretaris Henk Bleker is blij met de grote belangstelling voor het programma: ‘Juist in tijden van economische crisis en bezuinigingen moet het Nederlands bedrijfsleven nieuwe markten blijven zoeken. Niet alleen dicht bij huis, maar ook in opkomende landen. De overheid biedt daarbij de helpende hand.’

Strategisch plan

Groepen bedrijven, eventueel aangevuld met kennisinstellingen, worden geselecteerd om samen met de overheid een strategisch actieplan te maken. In dit plan legt de overheid met private deelnemers activiteiten vast om kansrijke markten te betreden en belemmeringen op te lossen. Ieder vanuit zijn eigen rol en toegevoegde waarde. De overheid zet hiervoor onder meer in op economische diplomatie via het diplomatieke postennetwerk en buitenlandse missies.

De topsectoren zijn Agro&Food, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, Energie, Water, Chemie, Life Sciences, Creatieve Industrie, High Tech en Logistiek.