Staatssecretaris Weekers opent snelste Treinscan ter wereld

“De samenleving stelt terecht hoge eisen aan de handhaving van wetten en regels. Maar tegelijkertijd mag die handhaving de groeiende wereldhandel niet verlammen. De Douane heeft daarom geavanceerde controlemiddelen nodig om haar werk grondig, efficiënt en tegelijkertijd met grote souplesse te kunnen doen. De vernieuwde hightech Treinscan in de Rotterdamse haven is daar een sprekend voorbeeld van”, aldus Weekers.

Staatssecretaris Weekers heeft op 15 februari jl. in de haven van Rotterdam de snelste Treinscan ter wereld geopend. De Treinscan is een uniek en innovatief product, omdat de treinen ter plaatse passeren met een snelheid van zestig kilometer per uur (huidige installaties in andere landen werken tot dertig kilometer per uur) en er toch kwalitatief goede beelden van de inhoud van de container worden gemaakt.

De Douane maakt op basis van risicoanalyse een selectie van de containers die ze wil controleren. Deze X-ray scan is bedoeld voor containertreinen die vanuit het Europese achterland via de bestaande Betuweroute in de haven van Rotterdam arriveren. In de haven worden de containers overgeladen om daarna uit de Europese Unie te worden gevoerd over zee.

Wanneer de Treinscan volledig in de douaneprocessen is geïntegreerd, zal een container alleen uit de logistiek worden gehaald wanneer analyse van het scanbeeld hier aanleiding toe geeft.

De Douane zet met deze Treinscan een volgende stap in de verdere ontwikkeling van het toezichtproces, op weg naar verdere modernisering, met oog voor de belangen van veiligheid, handel en maatschappij.