Minister Verhagen naar Japan voor investeringen en handel

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie brengt op dinsdag 21 en woensdag 22 februari een werkbezoek aan Japan. Hij spreekt daar met Japanse ministers en bedrijven over de verbetering van de toegang tot de markt en de mogelijkheid van investeringen.

Topsectoren

Minister Verhagen voert in de Japanse hoofdstad Tokio met zijn ambtgenoten van Economie, Handel en Industrie en van Landbouw, Bosbouw en Visserij besprekingen over vrijhandel en een betere toegang voor Nederlandse agrarische producten. Tijdens het bezoek zijn er diverse ontmoetingen tussen bedrijven uit de Nederlandse topsectoren en voor hen interessante Japanse partners zoals Mitsubishi Heavy Industries, Astellas, Menicon, Omron, Yusen Logistics en Nippon Express. Minister Verhagen ontmoet daarnaast de topmannen van Canon, Fujifilm en Mitsubishi Motor Corporation (MMC).

Nedcar

In het gesprek met de laatste zal minister Verhagen het belang benadrukken dat Nederland hecht aan uitvoering van het afgesproken sociaal plan en de medewerking van MMC bij de eventuele verkoop van NedCar aan een ander bedrijf.

Derde economie van wereld

Japan is de derde economie van de wereld en de tweede investeerder van buiten Europa in Nederland. Er zijn meer dan 450 Japanse bedrijven in Nederland gevestigd, goed voor een omzet van 12 miljard euro en 34 duizend banen. De economische topsectoren high tech, lifesciences, agrofood, chemie, energie en water kunnen baat hebben bij sterkere economische banden met Japan. Aansluitend aan het bezoek van minister Verhagen bezoekt een missie uit de Nederlandse tuinbouwsector Japan. In het door de tsunami getroffen gebied bestaat veel belangstelling voor de grote Nederlandse kennis en expertise.

Noot voor de redactie

Minister Verhagen is maandag 20 februari voor vertrek naar Japan beschikbaar voor de media. Tijdens zijn bezoek zal de minister op woensdag 23 februari de in Japan aanwezige Nederlandse media briefen. Voor telefonische interviews en meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Bart Rijs, tel: +31 (0)70 379 75 52, mob: +31 (0) 6 461 524 39, email: b.j.m.rijs@mineleni.nl.