Nederland: onderzoek oneerlijke concurrentie energietransport

Het kabinet heeft de Europese Commissie gevraagd een onderzoek in te stellen of de korting op de transportkosten van energie die Duitse bedrijven krijgen in strijd is met de Europese regels tegen staatssteun. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie 9 februari 2012 in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

Onwenselijke situatie

Volgens minister Verhagen leidt dit tot een onwenselijke situatie. “Bedrijven in Nederland kunnen daardoor moeilijker concurreren, wat gevolgen kan hebben voor de werkgelegenheid. Daarom wil ik van de Europese Commissie weten of de Duitse regeling door de beugel kan.”

Energierekening

De energierekening bestaat uit 2 delen: één deel voor de opwekking van de energie en één deel voor de transportkosten. In Duitsland krijgen bedrijven die veel energie verbruiken een korting op de transportkosten. Dit geldt niet voor Nederlandse veelverbruikers, zoals aluminiumsmelterijen en staalproducenten.

Gevolgen

Eind vorig jaar vroeg de Zeeuwswe aluminiumsmelterij Zalco faillissement aan, mede als gevolg van de hoge energierekening. Hierdoor dreigen meer dan 600 mensen hun baan kwijt te raken. De werknemers van het Zeeuwse bedrijf krijgen steun van de overheid bij het zoeken naar een nieuw baan.