Militairen vegen Elfstedenparcours

Zo’n 50 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade maken vandaag een deel van de route van de Elfstedentocht sneeuwvrij. De eenheid uit Havelte veegt het ijs tussen Woudsend en het Heegermeer in het zuidwesten van Friesland.

Doordat er op dit stuk van het traject nog veel sneeuw ligt, kan het ijs niet goed aangroeien tot de benodigde 15 centimeter dikte. De militairen helpen de tientallen vrijwilligers die al een aantal dagen bezig zijn om de Elfstedenroute sneeuwvrij te maken. Omdat het ijs nog te dun is voor gemechaniseerde veegmachines gebeurt dit met bezems en scheppen.

Meer inzet

Mocht de ‘Tocht der tochten’ doorgaan, dan wordt de Defensie-inzet flink uitgebreid. De krijgsmacht zal de civiele autoriteiten dan in het kader van de veiligheid onder meer ondersteunen met geneeskundige capaciteit, helikopters en duikteams. Tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997 zette Defensie een geneeskundige compagnie, 7 helikopters en verschillende duikploegen in. Ook werd de organisatie ondersteund met een communicatiesysteem.