Knapen: geen fraude of megastallen met ontwikkelingsgeld

Er is geen sprake geweest van fraude met ontwikkelingsgeld, noch zijn er megastallen gebouwd met ontwikkelingssubsidie. Dat blijkt uit het onderzoek  dat staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft laten verrichten naar aanleiding van een uitzending van televisieprogramma Radar.

In de uitzending werd gesteld dat ontwikkelingshulp verkeerd terecht komt. ‘Dat is voor mij direct aanleiding geweest nader onderzoek in te stellen. Ik wilde weten of er sprake is van onregelmatigheden in projecten die met ontwikkelingsgeld worden gefinancierd. Gelukkig is daar geen sprake van’, stelt Knapen.

Een van de tien in de uitzending genoemde projecten ontvangt ontwikkelingsgeld uit het PSI fonds, de opvolger van het PSOM OS. PSOM OS/PSI is gericht op het stimuleren van economische groei in landen die voldoen aan de internationale criteria voor ontwikkelingslanden. Het gaat om een in 2007 gelanceerd project in Bosnië Herzegovina van een Nederlands bedrijf dat in samenwerking met 15 Bosnische boeren een duurzaam varkensbedrijf en fokkerij opzet. Het levert 12 nieuwe banen, 22 indirecte banen, kennisoverdracht en technologie op in het land dat eind vorige eeuw kampte met een burgeroorlog.

PSI, de opvolger van PSOM OS, biedt eenmalige financiële impulsen aan bedrijven die in ontwikkelingslanden een joint venture willen beginnen met een lokale ondernemer als zij daarvoor geen geld bij banken kunnen lenen. Het merendeel van de projecten is in Afrika. Volgens een evaluatie van de onafhankelijke organisatie Triodos Facet leidt de regeling tot gemiddeld 81 directe lokale nieuwe banen per project. Daarbovenop komt per project gemiddeld 1300 indirecte banen bij producenten en leveranciers.