New Deal voor vrede, veiligheid en ontwikkeling in fragiele staten

Overheden, private donoren en ontwikkelingsorganisaties hebben een New Deal afgesproken voor vrede, veiligheid en ontwikkeling in fragiele staten. Staatssecretaris Knapen zat daartoe vandaag bij de Busan-top over effectieve ontwikkelingssamenwerking een vergadering voor met onder andere ministers uit Afghanistan, Australië, Zuid Soedan en Oost Timor.

Door gewapend conflict blijven circa 40 landen achter bij het realiseren van de ontwikkelingsdoelen. Kindersterfte en moedersterfte zijn er het hoogst. De New Deal bevat afspraken over het verbeteren van de inzet in (post)conflictlanden en fragiele staten. Hulp moet sneller en beter en de landen zelf moeten werken aan rechtsstaat, transparantie en werkgelegenheid.

‘Verscheurd door geweld en het gebrek aan een effectieve overheid blijven deze landen ver achter bij alle ontwikkelingsdoelen’, zei Knapen. ‘Via piraterij, vluchtelingenstromen en ondermijning van de internationale handel raken deze problemen de mondiale welvaart. Een sterke, gezamenlijke aanpak kan fragiele landen op weg helpen naar vrede, economische ontwikkeling en zelfredzaamheid. Daarvoor slaan wij vandaag de handen ineen’, aldus de staatssecretaris.

Knapen legde de nadruk op drie actiepunten. Ten eerste moet er worden ingezet op veiligheid, toegang tot rechtssystemen, voedselzekerheid en de aanpak van jeugdwerkloosheid. Ten tweede: investeren in conflictpreventie en –oplossing. En ten derde, het versterken van de rol die vrouwen spelen bij vredesopbouw en ontwikkeling.

Nederland was samen met Oost-Timor covoorzitter van de onderhandelingen die hebben geleid tot de New Deal. Werken aan veiligheid en rechtsstaat in ontwikkelingslanden is al jaren een van de prioriteiten van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Staatssecretaris Knapen zegde toe dat diverse partners in deze New Deal kunnen rekenen op steun van Nederland.