China betrokken nieuwe speler

China is een betrokken nieuwe speler, zowel in Europa als in ontwikkelingslanden. Beijing is ook gevoelig voor kritiek uit Afrikaanse landen. Dat concludeerde staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken, dinsdag 29 november, na afloop van een werkbezoek aan de Chinese hoofdstad.

De staatssecretaris voerde gesprekken met viceminister Fu Ying voor Europese Zaken, wetenschappers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Op de agenda stonden de financiële crisis in Europa, de visie van China op ontwikkelingssamenwerking en duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook de mensenrechten kwamen aan de orde.

Knapens collega, mevrouw Fu, gaf aan dat de economische ontwikkelingen in Europa in haar land op de voet worden gevolgd. De economieën van China en Europa zijn verweven met elkaar. China heeft een derde van de reserves in Europees staatspapier en is niet van plan zich terug te trekken. Mevrouw Fu gaf aan er prijs op te stellen goed geïnformeerd te worden.

Knapen benadrukte dat een oplossing voor de eurocrisis voor Nederland van groot belang is. 'We verdienen ons inkomen grotendeels in het buitenland, een gezonde Europese economie is voor Nederland van essentieel belang.' Nederland richt zich niet alleen op korte termijn oplossingen, maar zet ook juist in op structurele oplossingen met strenge afspraken over begrotingsbeleid van de Europese landen.

Knapen bezocht de Chinese hoofdstad in aanloop naar de conferentie over effectieve ontwikkelingshulp in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Daar komen 2000 delegatieleden uit zo'n 160 landen uit de hele wereld bijeen om te praten over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Staatssecretaris Knapen pleit voor een nieuwe hulparchitectuur waar niet-klassieke spelers in ontwikkelingslanden, zoals China bij betrokken zijn. China is een belangrijke factor in ontwikkelingslanden, vooral in Afrika. Tijdens de gesprekken bleek dat China zich bewust is van de kritiek uit Afrikaanse landen op de jacht op grondstoffen en voedsel in Afrika. Knapens gesprekpartners vertelden hem dat ze daar op in proberen te spelen in het nieuwe beleid.