Benelux Infrastructure Forum

Op 23 en 24 november jl. heeft het Benelux Infrastructure Forum plaats gevonden in Amsterdam. Dit jaar werd de tiende editie van het forum gehouden.

Amsterdam was ditmaal gekozen als locatie voor het Benelux Infrastructure Forum 2011. Ten midden van alle Nederlandse infrastructuur: spoorwegen, autowegen en water werden twee dagen van presentaties verzorgd. Diverse nationale en internationale spelers op de PPS infrastructurele markt waren vertegenwoordigd.

Het forum richt zich op ontwikkelingen in de PPS sector van de Benelux. Een overview van de Nederlandse PPS markt werd gegeven door het ministerie van Financiën.

Het meest besproken onderdeel tijdens het forum was de financiering van projecten, zowel in de huidige situatie alsook de verwachtingen voor de toekomst. Dit onderwerp werd vanuit verschillende hoeken belicht. Het algemene beeld dat tijdens het forum werd geschetst, was dat zich op dit moment weinig financieringsproblemen bij Nederlandse DBFM(O) projecten voordoen. Wel is het belangrijk om de ontwikkelingen proactief te blijven volgen. Het Rijk heeft een aantal maatregelen genomen en klaar liggen in het geval dat er serieuze financieringsproblemen zouden ontstaan. De Nederlandse PPS projecten en markt worden door de aanwezige partijen nog steeds als aantrekkelijk gezien in Europees verband.

Veel aandacht ging ook uit naar alternatieve financieringsmethodes zoals de mogelijkheid om institutionele beleggers te betrekken, het inzetten van project bonds en de haalbaarheid van tolheffing. Ook was aandacht voor diverse specifieke PPS projecten uit andere landen, duurzame energie en PPS alsmede juridische dimensies.