Tulpen uit Nederland welkom in India

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft met Charan Das Mahant, staatssecretaris van Landbouw en Voedselverwerkende Industrie, afgesproken dat Nederlandse bloembollen op de Indiase markt kunnen komen. Experts van beide landen werken de komende maanden de technische details uit. De Indiërs gaan het Nederlandse certificeringssysteem om bloembollen ziektevrijheid te houden overnemen, waardoor vrije handel van bloembollen mogelijk wordt.

Onbelemmerde toegang

Nederlandse bloembollen kunnen nu India nog niet in vanwege strenge importeisen die India stelt voor de behandeling van deze bollen tegen ziektes en schimmels. Nederlandse bollen zijn echter ziektevrij en hebben deze behandeling niet nodig. Nederlandse certificaten bij de bloembollen moeten zorgen voor onbelemmerde toegang tot de Indiase markt. De verwachting is dat er voor tientallen miljoenen euro’s aan bloembollen naar India kan gaan. Als eerste worden bloembollen geleverd aan de presidentiële tuin ter gelegenheid van Republic Day.

Overheden in landen als India spelen een cruciale rol bij investeringen en het oplossen van handelsbelemmeringen. Door economische diplomatie, zoals handelsmissies met ministers of staatssecretarissen, worden eventuele problemen van het bedrijfsleven opgelost. Zo kunnen Nederlandse bedrijven in India handelen en investeren en worden Indiase bedrijven uitgenodigd om in en met Nederland te handelen en te investeren.

Import, export en buitenlandse investeringen zorgen voor ruim eenderde van het Nederlandse nationale inkomen.