Nationale crisisoefening met fictief kernongeval

Op 12 en 13 oktober oefenen bestuurders, hulpdiensten, partners in België en deskundigen met het systeem van Nationale Kernongevallenbestrijding. De rijksoverheid en de Veiligheidsregio Zeeland houden dan de nationale oefening ‘Indian Summer’, waarbij er met een fictief, nucleair scenario wordt geoefend.

Wat er geoefend wordt, zijn de besluitvorming en activiteiten van de ministeries en de betrokken diensten om de situatie het hoofd te bieden, de dilemma’s die zij moeten oplossen, de nationale en internationale informatie-uitwisseling en coördinatie en de (fictieve) crisisvoorlichting aan media en publiek.

Buitenwereld zal weinig merken van oefening

De buitenwereld zal weinig merken van de oefening. Wat wel zichtbaar zal zijn voor het publiek, zijn de meetwagens van onder andere brandweer en defensie. Deze zullen rondrijden in de omgeving van de kerncentrale in Borssele. Er wordt regelmatig geoefend met deze meetploegen, dus voor omwonenden is dit een min of meer bekend beeld. Het precieze scenario van de oefening wordt vooraf nooit bekend gemaakt, omdat de oefening anders weinig realistisch is.

Doel van de oefening

Doel van de oefening is om bestaande plannen, procedures en mogelijke maatregelen te oefenen die er zijn om de veiligheid en vitale voorzieningen te waarborgen. In de zomer van 2010 is gestart met de voorbereiding van de oefening. Door de contacten, ervaring en kennis die tijdens de voorbereidingen en tijdens de oefening worden opgedaan, zijn betrokken partijen niet alleen beter voorbereid op kernrampen, maar ook op rampen bij bijvoorbeeld grote bedrijven in de chemische industrie.

Overheid oefent regelmatig

Op basis van internationale regelgeving moet Nederland regelmatig de bestrijding van een stralingsongeval oefenen. De laatste oefening op dit terrein vond plaats in 2005. De rijksoverheid houdt ongeveer twee keer per jaar een crisisoefening.