Wereldbank moet resultaatgericht en transparant zijn

De Wereldbank moet resultaatgericht opereren en transparant zijn. Om betere resultaten te bereiken is samenwerking met overheden, de private sector, Ngo’s, internationale organisaties en parlementen nodig. Ook moet rapportage over activiteiten van de Wereldbank transparant zijn. Dat zei staatssecretaris Knapen zaterdag bij de najaarsvergadering van de Wereldbank in Washington.

Knapen zei verder dat de Wereldbank, indien de crisis daartoe aanleiding geeft, contra-cyclisch dient te opereren. Dan zou de Wereldbank meer middelen beschikbaar moeten stellen om de gevolgen van de crisis op te vangen.

Knapen zei in Washington ook dat de Wereldbank een belangrijke rol moet spelen in het antwoord van de internationale gemeenschap op de ontwikkelingen in Noord-Afrika, het Midden Oosten en de Hoorn van Afrika. Met de hongersnood in de Hoorn van Afrika scherp op het netvlies vraagt Nederland de Wereldbank actiever te zijn bij het investeren in de landbouwsector in ontwikkelingslanden. Knapen benadrukte dat daarvoor naast ontwikkelingsgelden van overheden, ook investeringen van het bedrijfsleven nodig zijn. De Wereldbank kan daarbij faciliteren.

Samen met Prinses Máxima vroeg Knapen in een paneldiscussie aandacht voor vernieuwende manieren om ook de allerarmsten ter wereld toegang te geven tot financiële diensten. Met gebruik van bijvoorbeeld goede kredieten, spaarmogelijkheden en verzekeringen kunnen zij vaak zelf hun leefomstandigheden drastisch verbeteren.

In een forumdiscussie met, onder andere, Melinda Gates riep Knapen de Wereldbank op harder in te zetten op Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten. Aandacht hiervoor is niet alleen in het belang van economische groei, maar vooral ook voor de emancipatie van vrouwen en jongeren. Gelijke kansen voor vrouwen is een voorwaarde voor veiligheid en welvaart. Het kabinet heeft Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten tot één van de speerpunten van het Nederlandse OS beleid gemaakt.