Start campagne Een overvaller moet zitten. Toch?

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft in het kader van de aanpak van overvallen vandaag het startschot gegeven voor de campagne “Een overvaller moet zitten. Toch?!” van de stichting M. (Meld Misdaad Anoniem).

Met de campagne roept Meld Misdaad Anoniem meisjes in de leeftijdscategorie van 16 tot 20 jaar op kennis over de daders van overvallen via de meldlijn te melden. Een relatief grote groep jonge daders van 18 tot 22 jaar pleegt circa 60% van de gewelddadige vermogenscriminaliteit. De doelgroep van de campagne behoort tot dezelfde leeftijdscategorie en deelt vaak dezelfde leefwereld. Zij kunnen daardoor over waardevolle informatie beschikken.

Tijdens een bijeenkomst op ROC Mondriaan ging minister Opstelten vanochtend in gesprek met ongeveer 12 meiden van diverse scholen die tot de doelgroep behoren. Het gesprek ging over de leefwereld van de meiden en in hoeverre zij zorgen hebben over criminaliteit (in het bijzonder overvallen) en of zij bereid zijn bij Meld Misdaad Anoniem te melden als zij ongewild weten dat een bekende een overval heeft gepland of gepleegd. Aan het slot van de bijeenkomst is de campagnefilm vertoond die gericht is op awareness voor melden via Meld Misdaad Anoniem en het geweld waarmee overvallen gepaard kunnen gaan. De film is te zien op een speciale campagnesite, www.eenovervallermoetzitten.nl.

Elke maand bellen 40 mensen naar Meld Misdaad Anoniem met bruikbare informatie over een overval. De helft van de zaken heeft betrekking op de vijf grote steden. Sinds de start van Meld Misdaad Anoniem in 2002 werden al minimaal 328 overvallers opgepakt.

Het voorkomen van en het terugdringen van het aantal overvallen is een topprioriteit van minister Opstelten. Onder leiding van de Taskforce Overvallen loopt op dit moment een ambitieus actieprogramma, met meer dan 100 maatregelen, om het aantal overvallen een halt toe te roepen. En met succes: in de eerste zeven maanden van dit jaar is het aantal overvallen opnieuw gedaald –met 16% ten opzichte van diezelfde periode in 2010.