Kamercommissie bij F-16-detachement Libië

De Vaste commissie voor Defensie (VCD) heeft gisteren een bezoek gebracht aan het Nederlandse F-16-detachement op Sardinië. De parlementariërs spraken uitgebreid met de militairen die vanaf vliegbasis Decimomannu hun taken voor de Libië-operatie Unified Protector uitvoeren.

Op de volgens de Kamerleden ‘Spartaanse’ basis, kregen zij een goed beeld van het werk van de luchtmachters, die sinds maart meehelpen de no-fly zone boven Libië te handhaven en het wapenembargo te controleren. Voorzitter VCD Willibrord van Beek (VVD) bedankte de militairen na afloop voor hun openheid en de goede discussies.

Well done
"Bezoek TK-cie Def aan F16-detachement Sardinie alweer ten einde. Well done Koninklijke Luchtmacht!!", zo twitterde VVD’er Han ten Broeke gisteravond. Behalve hij en voorzitter Van Beek bestond het gezelschap uit Harry van Bommel (SP), Angelien Eijsink (PvdA), Raymond Knops (CDA), Joël Voordewind (CU), Marcial Hernandez (PVV), Wim Kortenoeven (PVV), André Bosman (VVD) en Jacques Monasch (PvdA). Het tiental werd begeleid door plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Wim Nagtegaal en Directeur Operaties van de luchtmacht Paul Mulder. De volledige VCD bestaat uit 23 leden.

Mandaat
Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan Unified Protector. Het mandaat van de NAVO-operatie eindigt op 27 september. Mijnenjager Hr. Ms. Vlaardingen vertrok gisteren naar Libië om daar mogelijk Hr. Ms. Haarlem af te lossen, mocht de missie eventueel worden verlengd. De Haarlem leverde de afgelopen maanden een belangrijke bijdrage aan het mijnenvrij houden van de Libische havens.