119 miljoen euro ontdekte uitkeringsfraude in 2010

De overheid heeft in 2010 voor € 53 miljoen aan bijstandsfraude en € 66 miljoen aan andere uitkeringsfraude ontdekt. Ook hebben vorig jaar bijna 82.000 uitkeringsgerechtigden niet de juiste informatie doorgegeven aan de uitkeringsinstantie.

Dit blijkt uit de Integrale Rapportage Handhaving 2010, die staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet kiest voor een harde aanpak van fraude met uitkeringen en arbeidsregelingen. Misbruik van regelingen en voorzieningen door uitkeringsgerechtigden en malafide ondernemers ondermijnt de solidariteit en zet de betaalbaarheid van onze sociale voorzieningen onder druk. Daarom komt het kabinet eind dit jaar met een wetsvoorstel om fraude zwaarder te straffen.

De Integrale Rapportage Handhaving 2010 beschrijft de handhavingsactiviteiten op terrein van werk en inkomen. De rapportage kijkt ook terug op de programmaperiode 2007-2010. Hieruit blijkt dat maatregelen uit voorgaande rapportages hebben geleid tot verbeteringen.

Lees hieronder het volledige persbericht en de rapportage.