Laatste rotatie medisch specialistisch team in Kandahar

Met de laatste rotatie wordt de inzet van een Nederlands medisch specialistisch team in Kandahar op 1 november beëindigd. Sinds maart 2006 zorgde het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR) ervoor dat er altijd een medisch specialistisch team klaarstond in Zuid-Afghanistan. Deze week arriveerde de laatste.

Defensie beschikt zelf niet over voldoende medisch specialistisch personeel voor (internationale) missies. Het IDR heeft daarom een samenwerkingsverband  met 12 civiele ziekenhuizen in Nederland om medische teams in te zetten ter ondersteuning. Een team bestaat uit: 1 chirurg/ traumatoloog, 1 anesthesist, 1 anesthesiemedewerker en 2 operatiekamerassistenten en is uit te breiden met IC/spoedeisende hulpverpleegkundigen, klinisch chemisch analisten en radiodiagnostisch laboranten.

36 teams uitgezonden

In totaal zijn er 36 IDR teams ingezet in het internationale hospitaal in Kandahar en het Nederlandse ziekenhuis in Tarin Kowt. Voorafgaand aan de uitzending deden de civiel medische teams de algemene militaire basisvaardigheden op. Ze volgden daarvoor een programma op de Nederlandse Defensie Academie waarin naast exercitie en schieten ook vakken als fundamentele vorming, militaire ethiek, bedrijfsvoering en leiderschapstraining & -vorming werden gegeven. Specifiek voor de operatie in Afghanistan volgden zij de Missie Gerichte Opleiding bij de School voor Vredesmissies (SVV), aangevuld met media training en medical situational awareness.

Inzet vanaf 2012

De inzet van IDR-specialisten is niet volledig afgelopen. Vanaf januari 2012 worden continu teams ingezet in het Duitse veldhospitaal in Kunduz, ter ondersteuning van de Nederlandse politiemissie in Noord-Afghanistan. In het veldhospitaal werken Duitse en Amerikaanse medisch specialisten.

Dit is een gewijzigde versie op een eerder bericht van vandaag.