Nederland en Duitsland versterken dialoog Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Zo’n 80 deelnemers van verschillende maatschappelijke organisaties uit Duitsland en Nederland discussiëren op vrijdag 2 september tijdens een Duits-Nederlands landbouwforum over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De organisaties zijn uitgenodigd door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en door staatssecretaris Robert Kloos van het Duitse Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz (BMELV).

Het is de bedoeling dat het forum een verdere impuls geeft aan de intensieve Nederlands-Duitse samenwerking op het gebied van landbouw. Landbouwminister Ilse Aigner en staatssecretaris Henk Bleker riepen in hun overleg in mei 2011 op tot deze intensieve samenwerking. 

Toekomst landbouwbeleid

Deelnemers van landbouworganisaties, verwerkende industrie en handel en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties op het gebied van consumenten, milieu en dierenbescherming zullen tijdens het landbouwforum intensief discussiëren over de landbouw van morgen.

Staatssecretaris Kloos: “In een gezamenlijke dialoog zullen deelnemers de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid bespreken en zullen zij discussiëren over de diensten die de landbouw de samenleving nu al levert en in de toekomst moet gaan leveren.”

GLB na 2013

In een forumdiscussie en drie parallelle workshops discussiëren de deelnemers over hun verwachtingen van het toekomstige GLB. Welke belangrijke wetenschappelijke, sociale en regionale randvoorwaarden zijn er, en welke oplossingsrichtingen dienen zich aan?

“Met de uitkomsten van dit forum geven we belangrijke signalen af voor de discussie over de ontwikkeling van het GLB na 2013”, aldus Hans Hoogeveen, Directeur-Generaal Agro van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.