Knapen bezoekt Mogadishu

Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken bezocht vandaag Mogadishu. Het is het eerste bezoek van een Nederlandse bewindspersoon aan de Somalische hoofdstad in ruim 25 jaar.

De staatssecretaris liet zich in een kamp met ontheemden door Somalische en internationale NGO's en de Verenigde Naties informeren over de humanitaire situatie in Somalië. Hulpverleners doen bewonderingswaardig werk en hulporganisaties zien er door controles op toe dat de voedsel en medische hulp zo goed mogelijk wordt verspreid.

De humanitaire situatie is echter dramatisch. Het is een race tegen de klok, aldus Knapen. Al Shabaab heeft zich ten dele uit Mogadishu teruggetrokken. Verlening van humanitaire hulp in de hoofdstad en omgeving is daardoor beter mogelijk dan voorheen. De situatie in Centraal- en Zuid-Somalië is echter gecompliceerder en een aantal gebieden is moeilijk toegankelijk. Ongeveer 2 miljoen mensen in nood krijgen daardoor geen voedselhulp maar een groot deel daarvan wel medische en sanitaire hulp. Internationale en Somalische organisaties die daar al jaren werken, de lokale situatie goed kennen en weten om te gaan met de druk van Al Shabaab, proberen deze mensen zo goed mogelijk te bereiken.

In zijn gesprek met Sheikh Sharif Sheikh Ahmed en premier Adduweli drong staatssecretaris Knapen er op aan dat de autoriteiten zorgen voor maximale veiligheid van de hulpverleners. Ook moet de regering de betrokkenheid en inzet van de internationale gemeenschap zien als een kans om stabiliteit in Somalië te bevorderen, aldus de staatssecretaris.

Knapen sprak vandaag ook met commandant Mugisha van de Afrikaanse vredesmacht AMISOM. Eerder in Nairobi besprak de staatssecretaris de humanitaire situatie inde Hoorn van Afrika met Hoge Commissaris Guterres van de VN Vluchtelingenorganisatie.

De Hoorn van Afrika telt bijna 13 miljoen hulpbehoevenden. Nederland heeft dit jaar in totaal 155 miljoen euro gegeven aan organisaties als het Werelvoedselprogramma (WFP), de Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en het centrale noodhulpfonds (CERF) van de Verenigde Naties. Dit geld kunnen zij besteden in de Hoorn van Afrika. Nederland betaalt ook mee aan de 158 miljoen euro die de Europese Commissie heeft bijgedragen.

Bovenop deze bijdragen heeft de regering ruim 15 miljoen euro uitgetrokken voor extra noodhulp in de Hoorn van Afrika. Daarvan was in totaal ruim 6 miljoen specifiek voor hulp in Somalië. Internationale en Somalische organisaties financieren daarmee projecten. Zo geeft de Somali Young Docters Association bijvoorbeeld voeding aan meer dan 5000 ondervoede kinderen en 6000 zwangere vrouwen. De Norwegian Refugee Council heeft in Mogadishu 1400 latrines gebouwd voor 21000 ontheemden.

De Nederlandse regering voert voortdurend overleg met andere donoren over hoe, wat en waar bij te dragen aan de humanitaire ramp in de Hoorn van Afrika. Naar aanleiding van zijn bezoek zal staatssecretaris Knapen spoedig een besluit nemen over een mogelijke nieuwe bijdrage.