Defensie en werkgevers slaan handen ineen

Defensie wordt een doorstroomorganisatie die een gestage aanvoer van goed geschoold, loyaal, gedisciplineerd en gemotiveerd personeel op de arbeidsmarkt brengt. “Waar we vroeger personeel lange termijn-perspectief boden binnen de organisatie, gaan we nu vooral perspectief bieden buiten Defensie. Daarvoor is samenwerking met  het bedrijfsleven onontbeerlijk”, liet minister Hans Hillen gisteravond weten tijdens een bijeenkomst van het Platform Defensie-Bedrijfsleven Zuidwest Nederland. 

De bijeenkomst op de De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot vormde een zichtbaar startschot voor de inspanning van Defensie om overtollig personeel zo goed mogelijk van werk naar werk te helpen. Dat moet nu door een reorganisatie 12.000 banen verloren gaan. Maar ook voor de toekomst geldt dat via het flexibel personeelssysteem de leeftijdsopbouw bij Defensie evenwichtig kan blijven. Het belang van de bijeenkomst werd onderstreept door de aanwezigheid van onder anderen de commissaris van de koningin in Brabant, Wim van de Donk en de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, vice-admiraal Wim Nagtegaal.

Enthousiasme

In werkgeverskringen is het enthousiasme om Defensiepersoneel over te nemen groot, blijkens het grote aantal reacties en de ruim 300 ondernemers die zich hadden aangemeld. “Er is nu al een tekort aan goede mensen, over 10 jaar zal dat alleen maar groter zijn. Het is daarom zaak vraag en aanbod nu bij elkaar te krijgen. En Defensie heeft uitstekend personeel met unieke eigenschappen”, verwoordde BZW-voorzitter Peter Swinkels.

Regionaal

De directeur personeelsmanagement bij Defensie, René Kreeftmeijer, legde de ondernemers uit dat het ook niet alleen gaat om het onderbrengen van personeel dat door de reorganisatie wordt getroffen. “Er moet een evenwichtige opbouw komen en blijven. Dat leidt ertoe dat er jaarlijks een zekere uitstroom van personeel zal zijn, ook in de bovenbouw.” Hij benadrukte dat samenwerking in de driehoek Defensie, bedrijfsleven en onderwijs vooral op regionaal niveau een cruciale factor is.

Vacatures

Minister Hillen kondigde tijdens de bijeenkomst aan dat volgende maand werkgevers de gelegenheid zullen krijgen hun vacatures op de speciale intranetsite 'Reorganisatie' te plaatsen. Bovendien komen er banenmarkten in Gilze-Rijen, Oirschot en de Regio Rotterdam. “Het is voor ons van groot belang dat we de mensen na hun tijd bij Defensie goed kunnen onderbrengen. Dat is voor ons immers ook een wervingsfactor”, zei Hillen.