Meerjarenafspraken goed voor 30 procent besparing energie

Overheid, bedrijfsleven en instellingen die samen afspraken maken om de energie-efficiency te verbeteren. Dat is de kern van de Meerjarenafspraak (MJA) energie-efficiency. 31 sectoren - ruim 1000 bedrijven – ondertekenden de afspraak inmiddels. Vertegenwoordigers van de sector oppervlaktebehandelende industrie zetten woensdag 31 augustus 2011 als laatsten een handtekening.

De sector oppervlaktebehandelende industrie is al sinds 1996 aangesloten bij de Meerjarenafspraken. Dat wil zeggen dat de sector de voorlopende convenanten op de MJA3 heeft ondertekend. Vanuit de sector zijn 66 bedrijven aangesloten bij de Meerjarenafspraken. In de sector werken ruim 2000 medewerkers.

Energieverbruik verminderen

De MJA energie-efficiency is een vrijwillige maar niet vrijblijvende afspraak tussen overheid, bedrijfsleven en instellingen om de energie-efficiency van producten, diensten en processen te verbeteren en daarbij het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Resultaat van de afspraken is dat het energieverbruik duurzamer wordt en dat het gebruik van energie voor het produceren van een goed of dienst lager wordt.

Besparing 30 procent

In de energiebesparingsafspraken staat dat bedrijven zich inspannen om in de periode 2005 – 2020 een besparing van energie te realiseren van 30 procent. Eerdere afspraken leverden al een besparing van 15 procent op.