Atsma maakt scheepvaart- en luchtvaartafspraken met Curaçao, Sint Maarten en Aruba

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) maakt vandaag met ministers van Aruba en Sint Maarten afspraken over de samenwerking op het gebied van luchtvaart en scheepvaart. De afspraken houden verband met de nieuwe verantwoordelijkheidsverdeling nu Curaçao en Sint Maarten sinds oktober 2010 de landenstatus hebben gekregen en Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland zijn geworden. ‘’Goede, efficiënte én veilige verbindingen over zee en door de lucht. Dat is ons gezamenlijk belang’’, aldus Atsma.

Scheepvaart

Samen met zijn collega’s Otmar Oduber van Aruba en Franklin ÅMeyers van Sint Maarten tekent Atsma een protocol waarin de maritieme samenwerking tussen de vier landen van het Koninkrijk opnieuw vorm heeft gekregen. Tijdens het bezoek van Atsma heeft ook het eerste Maritiem Overleg Platform in de nieuwe samenstelling plaatsgevonden. Dit platform komt jaarlijks op ambtelijk niveau bijeen om maritieme onderwerpen van gezamenlijk belang te bespreken. Onderwerpen op de agenda waren bijvoorbeeld de veiligheid van de lokale vaart rond en tussen de eilanden, de regels rond de registratie van schepen en de opbouw van de maritieme administraties van de eilanden. Nederland gaat in dit kader door met personele steun aan de administraties van Aruba en Curaçao. Dit is van belang omdat Aruba een zelfstandige scheepvaartinspectie inricht en Curaçao in 2013 moet voldoen aan de verplichtingen van de Internationale Maritieme Organisatie.

Luchtvaart

Ook de luchtvaartpolitieke relaties tussen de verschillende landen in het Koninkrijk zijn opnieuw vastgelegd in een protocol dat vandaag getekend wordt. De afspraken moeten ervoor zorgen dat het voor luchtvaartmaatschappijen makkelijker wordt om tot de markt toe te treden en moeten voor meer concurrentie en lagere tarieven voor passagiers zorgen. Ook biedt het protocol de mogelijkheid om op routes met weinig passagiers contractafspraken met luchtvaartmaatschappijen vast te leggen zodat de eilandbewoners verzekerd zijn van vervoer. Tot slot geeft het protocol de mogelijkheid aan luchtvaartmaatschappijen om intensiever te gaan binnen en buiten het Koninkrijk.
Minister Cooper van Curacao zal beide protocollen mede-ondertekenen.