Genie en politie slaan handen ineen bij moordonderzoek (video)

Militairen van 103 Constuctiecompagnie uit Wezep hebben gisteren geassisteerd bij een moordonderzoek in Schiedam. Dat gebeurde op verzoek van de politie Rotterdam Rijnmond. De bedoeling was de identiteit van een dode man te achterhalen. Dat gebeurde niet.

De specialisten van het bouwmachinepeloton arriveren ‘s morgens  met een graafmachine en 2 vuilwaterpompen bij de Ketelpolder. Sergeant Clement de Bruijn is een van de genisten betrokken bij het uitbaggeren van 2 sloten in de Schiedamse Ketelpolder. Tot zijn teleurstelling komt er keer op keer slechts gitzwarte modder naar boven, maar uiteindelijk ook een onderbroek, die mogelijk aan de op 24 juli dood gevonden man toebehoorde.

Rechercheurs vermoeden dat het slachtoffer zijn onderkleding in een van de sloten verloor, omdat een voorbijgangster hem gedeeltelijk ontkleed aantrof in het riet langs de waterkant. “We zijn dan ook op zoek naar een broek, wellicht een mobieltje en zijn portemonnee”, legt regioteamleider bij de politie Ab Boes uit. “Het slachtoffer is nog niet geïdentificeerd, dus alle aanwijzingen zijn van harte welkom.”

Militairen van 103 Constuctiecompagnie uit Wezep hebben gisteren geassisteerd bij een moordonderzoek in Schiedam. Dat gebeurde op verzoek van de politie Rotterdam Rijnmond. De bedoeling was de identiteit van een dode man te achterhalen.

Behoedzaam

De genisten doen hun best mogelijke sporen zo voorzichtig mogelijk naar boven te halen. Intussen kamt de mobiele eenheid met hark, metaaldetector en wapenstok het riet langs de waterkant uit. Het onderzoek duurt de hele dag. Nadat aan de Polderweg eerst minutieus de rechtersloot is uitgekamd, volgt daarna de diepere linker. Behoedzaam graaft de machinist wederom in de donkere drek die hij dumpt op de rijweg. Leden van de afdeling Forensisch Onderzoek roeren er vervolgens in.

Wieldop

Helaas blijkt de buit ook nu weer klein: een wieldop en veel zoetwaterschelpen. Veel meer dan de bewuste onderbroek, gevonden door een ingehuurde burgergraafmachine levert het onderzoek niet op. Of toch? Daar zijn ineens een tas, broek en schoenen, gevonden door de mobiele eenheid op een stuk land. Onderzoek moet de herkomst van de goederen uitwijzen.

De opbrengst mag dan misschien wat tegenvallen, majoor Edgar Schouten, Regio Veiligheidsofficier, is wel tevreden over het feit dat de nationale sector en Defensie elkaar steeds beter weten te vinden. Recent hielpen landmacht, marine en mariniers in Spijkenisse bij het onderzoek naar een eveneens door geweld om het leven gebrachte vrouw. Inzet van de genie was onlangs ook gewenst toen bij het Marconiplein in Rotterdam een hoge, gammele schoorsteen dreigde om te waaien.