Ambassadeur Syrië wegens militair geweld ontboden op ministerie

De Syrische ambassadeur in Nederland is vandaag ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Namens minister Rosenthal is tegenover hem de afschuw van de Nederlandse regering uitgesproken over het militaire geweld in Syrië, waarbij het leger deze week meer dan 100 burgers doodde.

De Syrische ambassadeur werd ervan op de hoogte gesteld dat Nederland het geweld tegen vreedzame demonstranten, onder meer in Hama, onverdedigbaar en onacceptabel vindt. De legitimiteit van president Assad kalft van dag tot dag verder af.

Namens Rosenthal werd de Syrische regering opgeroepen het geweld onmiddellijk te stoppen en een geloofwaardig hervormingsproces in gang te zetten dat recht doet aan de wensen van het Syrische volk. Er is bij de ambassadeur op aangedrongen dat Syrië onafhankelijke media en internationale waarnemers toegang tot het land verleent. Ook is de ambassadeur medegedeeld dat zij die verantwoordelijk zijn voor het gebruikte geweld persoonlijk verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun misdaden.