Weten wat werkt: Evaluatie als basis voor succesvolle wijkaanpak

Evidence based werken wordt steeds belangrijker voor beleid, dat geldt óók voor de wijkaanpak. Tegelijkertijd vinden veel beleidsmakers en –uitvoerders het lastig om de daarvoor noodzakelijke beleidsinformatie op te zetten en te verzamelen. Daarom heeft BZK/WWI heeft het instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid (ISW) van de Rijksuniversiteit Groningen verzocht een praktijkhandboek samen te stellen dat hen daarbij behulpzaam kan zijn.

In de publicatie ‘Weten wat werkt?’ wordt beschreven hoe buurtinterventies zo geëvalueerd kunnen worden dat men in de toekomst met steeds meer succes kan interveniëren. De methoden uit het boek worden geïllustreerd met voorbeelden uit een vierjarig wetenschappelijk onderzoek naar buurtvernieuwing in Arnhem.

Het handboek laat zien dat het van belang is om vóórdat de interventie plaatsvindt, na te denken over de effecten die men wil bereiken, hóe men die wil bereiken en de manier waarop één en ander gemeten zou moeten worden. Daarnaast geeft de publicatie aan dat het minstens zo belangrijk is om tijdens de interventies ogen en oren open te houden voor additionele effecten die kunnen ontstaan, of additionele omgevingsinvloeden die tot de effecten kunnen leiden. Evalueren is een continu proces.

Het handboek reikt praktische instrumenten aan om de effectiviteitsvraag van buurtinterventies serieus te stellen en te beantwoorden en laat zien dat om effecten van interventies te kunnen vaststellen, onderzoekers en praktijkmensen gedurende het hele proces samen moeten werken.