Minister geeft startsein voor preventietour ‘Laat je niet overvallen’

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gaf op 28 juni in het Haagse winkelcentrum Waldeck het startsein voor de preventietour 'Laat je niet overvallen' van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). In opdracht van het ministerie organiseert het HBD een serie voorlichtingsbijeenkomsten om winkeliers te leren hoe zij het risico op overvallen, geweld of agressie kunnen verkleinen.

De minister overhandigde de sleutels van een speciaal promotiebusje aan het HBD. De bus zal worden gebruikt tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten, waarbij ook vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie aanwezig zijn. Een overzicht van de bijeenkomsten staat op de speciale website www.laatjenietovervallen.nl.

Minister Opstelten, Gerard van Breen (Detailhandel Nederland) en HBD-boorzitter Elrie Bakker bij de promotiebus (foto: Hoofdbedrijfschap Detailhandel).

Keurmerk Veilig Ondernemen

Voorafgaand aan het startsein van de preventietour overhandigde de minister ook de eerste HBD-ster voor het Keurmerk Veilig Ondernemen aan de ondernemers, gemeente en politie. De HBD-ster onderstreept dat ondernemers, gemeente, politie en andere belanghebbenden afspraken hebben gemaakt om de veiligheid in het winkelgebied structureel aan te pakken.

In een toespraak feliciteerde de minister de ondernemers met het KVO-keurmerk. “Het is goed als ondernemers zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen, vooral op het gebied van preventie. Want preventie werpt zijn vruchten af”. De minister wees de winkeliers op de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor preventiemaatregelen, zoals de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven. Daarbij kunnen ondernemers tot duizend euro vergoed krijgen als zij maatregelen nemen om overvallen te voorkomen.

Actieprogramma Ketenaanpak Overvallen

De preventiebijeenkomsten van de preventietour ‘Laat je niet overvallen’ zijn onderdeel van het Actieprogramma Ketenaanpak Overvallen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het ketenprogramma is mede tot stand gebracht door Detailhandel Nederland en omvat maatregelen om het overvalrisico in de detailhandel te verkleinen.