Nederlandse lobby voor seksuele rechten succesvol

Nederland heeft succesvol een hoofdrol gespeeld op een internationale conferentie over seksuele rechten en vrije toegang tot reproductieve gezondheidsmiddelen, zoals condooms en abortus. De conferentie vond plaats op woensdag 22 en donderdag 23 juni in Addis Abeba, Ethiopië.

De aanwezige overheden, VN-organisaties, NGO’s en bedrijven besloten tot de ‘Call to Action’ waarvoor Nederland had gepleit. De komende tien jaar gaan zij zich gezamenlijk inzetten voor een beter aanbod van reproductieve gezondheidsmiddelen. De Nederlandse delegatieleider Bram van Ojik, directeur Sociale Ontwikkeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken, leidde de algemene discussie over de tekst van de ‘Call to Action’.

Ook op de inhoud heeft Nederland zijn invloed doen gelden. De ‘Call to Action’ bevat onder meer de erkenning dat seksuele en reproductieve gezondheid een prioriteit en een recht is, dat geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Lange tijd was het voor veel landen onbespreekbaar dat ook jongeren seks hebben en dat juist zij in die context kwetsbaar zijn. Nederland is verheugd dat weer een stap gezet is om dat taboe te doorbreken. Verbetering van de gezondheid van vrouwen en moeders is een beleidsprioriteit van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.

De onderhandelingen werden gevoerd op de conferentie ‘Access for All: Supplying a New Decade for Reproductive Health’. Lees de ‘Call to Action’.