Leges immigratie meer kostendekkend

De legestarieven voor aanvragen om in Nederland te mogen werken, studeren of een gezin te vormen of herenigen worden per 1 juli 2011 verhoogd, met uitzondering van de eerste aanvraag voor de kennismigranten. Minister Leers voor Immigratie en Asiel maakt de leges voor de zogenoemde reguliere vergunningen hiermee meer kostendekkend, zoals in het regeerakkoord was aangekondigd. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Leers kondigt daarbij aan dat hij de komende jaren naar verdere kostendekkendheid gaat streven, en zich vooral zal inspannen om het kostenniveau van de IND naar beneden te brengen. De kostendekkendheid stijgt door de huidige verhoging met ca. 15 procent naar ca. 65 procent. De jaarlijkse opbrengst van deze verhogingen wordt naar verwachting 18 miljoen euro.

Voor een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) moet per 1 juli tussen de 50 en ca. 600 euro meer worden betaald, afhankelijk van het verblijfsdoel. Kennismigranten zijn uitgesloten van de verhoging, omdat het kabinet kennismigratie niet in de weg wil zitten. De leges voor een verblijfsvergunning, voor iemand die Nederland is in gereisd met geldige mvv, gaan voor alle aanvragen, met uitzondering van kennismigranten, met 112 euro omhoog.

Ook de leges voor aanvragers die niet mvv-plichtig zijn, bijvoorbeeld uit Canada, Japan en de VS, gaan omhoog. De verhoging varieert tussen hier de 62 en ca. 600 euro. Wel blijft de gezinskorting gehandhaafd.

De vrijstellingen die op dit moment bestaan, blijven na 1 juli 2011 gelden, zoals voor slachtoffers van mensenhandel en gezinsleden van vluchtelingen die binnen drie maanden na het verlenen van de vluchtelingenstatus nareizen. De tarieven voor verblijf van onder andere EU/EER- en Turkse onderdanen blijven vanwege internationale verdragen of jurisprudentie eveneens ongewijzigd.