Extra ruimte voor mobiel bellen en internetten zonder storing

Bij de grote veiling van frequenties in 2012 komen extra frequenties beschikbaar voor mobiel breedband (de zogenaamde 800 MHz band). Dit om de enorme groei van het gebruik van smartphones in de toekomst te kunnen faciliteren.

Kabeltelevisie

Om de extra frequenties vrij te maken en te zorgen dat ze vanaf 2013 ook echt gebruikt kunnen worden was nog een aantal stappen nodig. Zo bleek uit onderzoek dat er een kleine kans op storing bestaat door gebruik van de nieuwe 800 MHz-frequenties. Dit zou effect kunnen hebben op kabeltelevisie zo bleek uit laboratoriumonderzoek.

Innovatieve mobiele diensten

Om dit te ondervangen hebben de mobiele operators en de kabelmaatschappijen nu afspraken gemaakt die dit voorkomen. Zo wordt storing voorkomen door apparatuur die beter beschermd is tegen storing en door klanten goed voor te lichten. De afspraken tussen de belanghebbenden moeten er voor zorgen dat de consument zonder storing kan genieten van nieuwe innovatieve mobiele diensten en tegelijkertijd van zijn vertrouwde televisie via de kabel.

Zelf zaken oplossen

De bedrijven hebben maandag 27 juni 2011 in aanwezigheid van minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw & Innovatie) de afspraken ondertekend. De minister neemt daarbij in de vergunningvoorwaarden van de nieuwe frequenties op dat hij maatregelen kan nemen als blijkt dat de maatregelen van de bedrijven onvoldoende zijn en de consument toch problemen ervaart. Volgens Minister Verhagen zijn de afspraken een mooi voorbeeld van hoe marktpartijen zaken zelf kunnen oplossen zonder dat extra regels vanuit de overheid nodig zijn.