Nederland steunt duurzame transitie Arabische regio

Democratisering, rechtsstaat en economische groei: op deze terreinen wil Nederland de duurzame transitie in de Arabische regio ondersteunen. Minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen lichtten de Nederlandse plannen vandaag toe in een brief aan de Tweede Kamer.

Snelle politieke en economische hervormingen in de regio zijn van groot belang. Nederland wil dit transitieproces ondersteunen zodat het ook beklijft. Ook wil Nederland dat de hoop van de merendeels jonge bevolking op een betere toekomst wordt omgezet in concrete resultaten.

Het kabinet zal nieuwe middelen beschikbaar stellen voor de ondersteuning aan het maatschappelijk middenveld in de Arabische regio. Ook zal een deel van de middelen voor ondersteuning van het bedrijfsleven in die regio worden ingezet. Verder wil Nederland meer technische assistentie geven aan Arabische landen.

Vanaf 2012 wordt voor de extra inspanningen in de regio 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld, oplopend tot 15 miljoen euro in 2015. In eerste instantie zal Nederland zich richten op Tunesië en Egypte, vervolgens ook op Marokko en Jordanië. Ook in multilateraal verband wil Nederland de omvangrijke hulpstromen naar Arabische landen helpen sturen en verantwoorden.

Nederland speelt al een actieve rol in de Arabische regio. Via de diverse EU-programma's stelt Nederland al 561 miljoen euro beschikbaar. Nederland levert ook substantiële bijdragen via internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank, het IMF en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. In VN-verband levert Nederland bijdragen aan wederopbouw en humanitaire hulp in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Daarnaast is Nederland een bekend pleitbezorger van verbeterde markttoegang voor producten uit de Arabische regio, en maakt Nederland zich sterk voor internetvrijheid en deelname van vrouwen aan de transitie naar democratie.