Mannen in Nederland en België verdacht van Europese BTW-fraude

De rechter commissaris in Den Bosch heeft vandaag een man uit Helmond voor 14 dagen in bewaring gesteld die verdacht wordt van Europese BTW-fraude.

De man werd afgelopen dinsdagochtend aangehouden door de FIOD tijdens een zoeking die onder leiding van het Functioneel Parket plaatsvond in Helmond. Later die dag is nog een verdachte aangehouden die inmiddels is heengezonden. Maandag is in dezelfde zaak een man in België aangehouden waarvoor in België een onderzoek loopt.

Vermoed wordt dat de mannen afgelopen jaren in zo’n negen Europese landen onterecht BTW  hebben teruggevorderd. Ze zouden op naam van bekende grote ondernemingen middels valse facturen BTW-teruggave claimen bij buitenlandse belastingdiensten. Meerdere miljoenen euro’s werden vervolgens gestort op bankrekeningen van de verdachten danwel hun bedrijven. Het vermoeden bestaat dat deze fraude gepleegd werd in meerdere Europese landen en dat dus ook meerdere Europese Belastingdiensten de dupe zijn geworden.

Eerder is al beslag gelegd voor 500.000 euro op een getraceerde rekening. Bij de doorzoeking zijn meerdere vuurwapens en stroomstootwapens aangetroffen.