Huisbezoeken: meer controlemogelijkheden voor uitvoering

Uitvoeringsorganisaties krijgen ruimere mogelijkheden voor huisbezoeken bij uitkeringsgerechtigden. Een uitvoeringsorganisatie die niet genoeg informatie heeft om de uitkering vast te stellen, kan een controleur de situatie op het opgegeven adres laten beoordelen.

De uitkering van de uitkeringsgerechtigde kan worden verlaagd of gestopt, als de controleur niet binnen wordt gelaten én de informatie ook niet op een andere manier wordt verkregen. Een vermoeden van fraude vooraf is niet meer nodig om bij het weigeren van een huisbezoek een uitkering te verlagen of stop te zetten.

Dit blijkt uit het aangepaste wetsvoorstel huisbezoeken en uit de antwoorden op vragen van de Tweede Kamer, die staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar het parlement heeft gestuurd.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel, dat door het vorige kabinet in 2009 is ingediend, regelde al de gevolgen voor een uitkering bij het niet meewerken aan huisbezoeken. Staatssecretaris De Krom breidt met het aangepast wetsvoorstel de mogelijkheden om het woonadres te controleren verder uit. Het is de bedoeling dat de wet op 1 januari 2012 in werking treedt.

Lees hieronder het volledige persbericht met de bijbehorende kamerstukken.