Inzet strategische voorraad vanwege spanning oliemarkt

Nederland zal een klein deel van de strategische olievoorraad inzetten om de spanning op de oliemarkt te verminderen. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om meer dan een miljoen vaten olie in een periode van dertig dagen.

Stijging olievraag

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maakte donderdag 23 juni 2011 bekend dat het crisismechanisme in werking wordt gesteld. De uitval van de olieproductie in Libië en de stijging van de olievraag in de komende maanden leiden tot spanning op de oliemarkt. Daarom heeft het IEA na overleg met de lidstaten besloten om wereldwijd 60 miljoen vaten olie vanuit de crisisvoorraden in de markt te zetten.

Herstel wereldeconomie

'We willen voorkomen dat krapte op de oliemarkt door het oplopen van de prijzen het herstel van de wereldeconomie bemoeilijkt,' aldus minister Verhagen. Hij heeft de beheerder van de strategische voorraden in Nederland, het Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA) opdracht geven tot het vrijgeven van ongeveer drie procent van de reserves.

Opvoeren olieproductie

Saoedi-Arabië en andere Golfstaten hebben al besloten hun olieproductie op te voeren. Het zal echter enige tijd duren voordat die extra productie op de markt komt. De inzet van de crisisvoorraden is bedoeld om deze tijd te overbruggen.