Nederland maakt het verschil in de Afghaanse landbouwsector

De ontwikkeling van de landbouwsector in Afghanistan is van cruciaal belang, voor Afghanistan en voor Nederland. Verbetering van de voedselproductie is een cruciale stap in de ontwikkeling van het land en dus voor de stabiliteit en veiligheid. Daarom steunt Nederland het nationale programma voor landbouwonderwijs dat voor veel Afghanen een verschil maakt. 

Dat zei staatssecretaris Knapen woensdag in gesprek met de Afghaanse minister van Landbouw, Mohammad Asif Rahimi, die in Nederland op werkbezoek is.

Voedselzekerheid is een van de vier prioritaire thema's waar Knapen met ontwikkelingssamenwerking op focust. Op verzoek van de Afghaanse overheid is Nederland leaddonor op het gebied van landbouwonderwijs. Het nationale landbouwonderwijsprogramma, dat wordt uitgevoerd door de Wageningen University and Research, zorgt onder meer voor de opleiding van Afghaanse landbouwdocenten en helpt bij de ontwikkeling van een goed curriculum.

Minister Rahimi leidt een delegatie van Afghaanse overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers van 15 Afghaanse bedrijven. Tijdens hun driedaagse bezoek aan Nederland staat de ontwikkeling van de private sector in Afghanistan centraal.

De delegatie neemt donderdag deel aan een conferentie over de ontwikkeling van de landbouwsector in Afghanistan, georganiseerd door de Netherlands Afghanistan Business Council. Bovendien bezoekt de delegatie verschillende Nederlandse bedrijven en gaan consultants aan de slag om de Afghaanse bedrijven te koppelen aan Nederlandse kennis en investeerders.