Daling criminaliteit tegen het bedrijfsleven

De criminaliteit tegen het bedrijfsleven is sterk gedaald in 2010 ten opzichte van 2004. Deze daling was het sterkst in de periode 2005-2007. Dit blijkt uit de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven (MCB 2010) die vandaag is aangeboden aan de Tweede Kamer. De totale schade als gevolg van de gerapporteerde delicten in de vijf sectoren bedroeg  573 miljoen euro in 2010.

De MCB heeft als doel het slachtofferschap van Nederlandse bedrijven in kaart te brengen en wordt sinds 2004 jaarlijks uitgevoerd. Door de onderzoekers van TNS Nipo zijn ruim 30.000 functionarissen van bedrijfsvestigingen in de bouw, horeca, detailhandel, transport en de zakelijke dienstverlening bevraagd.De MCB laat zien dat de criminaliteit tegen het bedrijfsleven sinds 2004 flink is gedaald , maar dat  deze daling zich vooral in de periode 2005 – 2007 voordeed. 

Significante dalers

De criminaliteit tegen het bedrijfsleven in Nederland is ten opzichte van 2004 in bijna in alle onderzochte sectoren gedaald, met uitzondering van diefstal in de detailhandel en inbraken in de bouw (gelijk gebleven). De meest significante dalers zijn de diefstal in de transportsector (-63%), zakelijke dienstverlening (-46%) en in de horeca (-41%),  Ook bij inbraken en vernielingen in de transportsector is een scherpe daling waarneembaar van respectievelijk -41% en -32%. De totale schade van de vijf onderzochte sectoren is 573 miljoen euro. Dat is 16% lager dan in 2004.

Veranderingen 2010 ten opzichte van 2009

Als de resultaten van de MCB 2010 worden vergeleken met die van 2009, dan is er sprake van een afname van het aantal diefstallen in de bouw en de zakelijke dienstverlening (resp. -15% en -28%). Ook het aantal vernielingen in de zakelijke dienstverlening daalde met 25%. Voor de overige delictvormen in de onderzochte sectoren geldt dat het aantal delicten niet aantoonbaar veranderd is ten opzichte van 2009.

Waardering politie

De tevredenheid over het optreden van de politie is sinds 2004 significant toegenomen in twee van de vijf onderzochte sectoren (detailhandel en horeca). In de bouw, de transportsector en de zakelijke dienstverlening is dit percentage niet significant veranderd ten opzichte van 2004.

Toekomst

Ondanks de grotendeels positieve ontwikkeling in de afgelopen jaren is er nog veel werk te verzetten om de criminaliteit tegen het bedrijfsleven verder te doen afnemen.

Het kabinet zet met name in op de aanpak van winkeldiefstal. Dit blijkt onder meer uit de geïntensiveerde aanpak van rondtrekkende bendes, de verruimde mogelijkheden voor de inzet van ongeüniformeerde beveiligers en de bredere toepassing van een verbod op geprepareerde tassen in de APV. Kleine bedrijven kunnen daarnaast in aanmerking komen voor een beveiligingsscan en subsidie voor het treffen van preventieve maatregelen. Op winkeldieven die betrapt zijn kan langs civiele weg een deel van de gemaakte kosten voor het doen van aangifte (151 euro) verhaald worden. In diverse steden lopen bovendien proeven met het uitwisselen van beeldmateriaal tussen winkeliers in het kader van collectieve winkelontzeggingen. Hoge prioriteit heeft ook de aanpak van overvallen. De inspanningen van de Taskforce Overvallen en van de Minister van Veiligheid en Justitie hebben eraan bijgedragen dat het aantal overvallen met 11% is gedaald van 2.898 in 2009 naar 2.572 overvallen in 2010. De eerste vier maanden van dit jaar is een verdere daling met 14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bereikt.