Louise Fresco voorzitter Nationaal Platform Rio+20

Landbouw- en voedseldeskundige (professor dr. ir.) Louise O. Fresco is voorzitter van het nieuw opgerichte Nationaal Platform Rio+20. Dat heeft staatssecretaris Ben Knapen dinsdagavond in de Tweede Kamer gezegd.

Het platform heeft het doel om duurzame ontwikkeling weer hoog op de maatschappelijke agenda te krijgen en met nieuwe en verfrissende ideeën te komen voor de regeringsdelegatie die in 2012 naar de VN-top Rio+20 gaat. Het Nationaal Platform Rio+20 brengt een divers palet aan organisaties bijeen, inclusief NGO's, bedrijven, jongeren- en vrouwenorganisaties en kennisinstellingen.

Zij zullen zich vanaf eind deze maand richten op de onderwerpen 'groene economie in de context van duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding' en over de manier waarop de wereldgemeenschap in VN-verband met duurzame ontwikkeling aan de slag gaat. 'Zij zullen ons scherp houden als het over milieu en duurzame ontwikkeling gaat.'

Bijna 20 jaar na de historische Rio Earth Summit is het belang van duurzame productie en consumptie onverminderd groot. Op de Rio+20-top zal worden gekeken hoe in het verleden gemaakte beloften kunnen worden nagekomen en hoe nieuwe problemen moeten worden aangepakt.

Knapen benadrukte dat duurzaamheid weliswaar geen speerpunt is van het nieuwe OS-beleid maar dat duurzaamheid wel een belangrijke rol speelt in het OS-beleid. Zo geeft Nederland € 200 miljoen uit aan hernieuwbare energie voor de klimaatfinanciering die in Kopenhagen is afgesproken, steekt Nederland € 100 miljoen in het Initiatief voor Duurzame Handel (IDH) en heeft Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk een speciaal expertisecentrum opgericht, het Climate Development Knowledge Network. Dat zal zich bijvoorbeeld buigen over verzilting van landbouwgrond, zeespiegelstijging of juist dalende waterniveaus.