Nederland verlengt deelname NAVO-missie Libië

Nederland verlengt zijn deelname aan de NAVO-operatie in Libië. De 6 Nederlandse F16's en de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem zullen aan de operatie blijven meedoen. Nederland zal een extra bijdrage leveren naar aanleiding van een specifieke oproep van de NAVO om extra capaciteit te leveren, onder meer op het gebied van PsyOps, woordvoering en juridische expertise. De totale inzet bedraagt meer dan 200 militairen.

De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van de ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hillen (Defensie).  

Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan de missie. De NAVO besloot op 1 juni 2011 de missie met 3 maanden te verlengen.

De missie Unified Protector heeft tot doel te zorgen voor de bescherming van de bevolking, toezicht te houden op de naleving van het wapenembargo, en handhaving van de no-fly-zone boven Libië. Militaire inzet blijft nodig omdat het regime van Qaddafi nog steeds een bedreiging is voor de burgerbevolking.

Het kabinet is van mening dat de militaire operatie slechts ruimte kan scheppen voor een duurzame, politieke oplossing. Duidelijk is dat Qaddafi geen legitimiteit meer geniet. De politieke inspanningen van de internationale gemeenschap zijn gericht op het ondersteunen van een vreedzame overgang naar een stabiele, democratische rechtstaat in Libië.

De Nederlandse F16's dragen bij aan de handhaving van het vliegverbod boven Libië. Ze voeren geen bombardementen uit. De mijnenjager patrouilleert voor de kust om het wapenembargo te helpen handhaven. Ook komt de Nederlandse bijdrage aan stafcapaciteit tegemoet aan specifieke tekorten waar de NAVO mee kampt.

Tot slot Libië. We hebben in maart dit jaar besloten deel te nemen aan de NAVO-missie in Libië, voor een periode van drie maanden. De operatie heeft er in ieder geval toe geleid dat we echt met elkaars coalitie voortgang hebben geboekt. Het wapenembargo en de no-flyzone zijn afdoende gehandhaafd, er is voorkomen dat Kadhafi en zijn trawanten slachting konden aanrichten onder de eigen bevolking. Maar tegelijkertijd moeten we vaststellen dat er nog steeds meldingen zijn van wreedheden tegen onschuldige burgers, van verkrachtingen. De veiligheid van Libische burgers is helaas nog steeds geen vanzelfsprekendheid. En u weet, dat was één van de eisen van de VN-resolutie die was aangenomen in maart dit jaar. Daarom heeft de NAVO besloten om de missie met drie maanden te verlengen. Ook Nederland is gevraagd om daar zijn steentje aan bij te dragen, het kabinet heeft daar vandaag positief op gereageerd en heeft besloten een artikel-100-brief naar de Kamer te sturen, waarin wij het parlement meedelen dat het onze intentie is om de missie in Libië met drie maanden te verlengen.