Vrouwelijke Groeiers

Toespraak door Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, tijdens de conferentie Vrouwelijke Groeiers op 9 juni bij EL&I.

Dames (en een enkele heer?),

‘De toekomst is aan hen die in de schoonheid van hun dromen geloven.’ Deze uitspraak van First lady en mensenrechtenactiviste Eleanor Roosevelt spreekt me aan. Er spreekt optimisme uit, hoop en lef. Allemaal eigenschappen waar je als ondernemer een flinke dosis van in huis moet hebben. Of je nu vrouw of man bent, oud of jong, zwart of wit.

Ondernemen begint met een droom. Maar daarna begint het pas écht.

Ik zag laatst in een winkelstraat een emaillen bordje met daarop de woorden: ‘Dream it, wish it, do it’. Het klinkt een beetje als een reclame, maar het zegt wel precies wat ik bedoel. Om te ondernemen moet je een droom hebben, er in geloven en er vervolgens voor gáán. Met hart en ziel. Ondernemen vraagt om actie.

Dames,

U weet dat als geen ander. Als ondernemer met een omzet van 500.000 euro of meer bent u ervaringsdeskundige als het gaat om het omzetten van dromen in daden. U heeft al veel bereikt. U bent met al uw kennis, kunde en ervaring een voorbeeld van ondernemerschap. Van vroúwelijk ondernemerschap.

Maar vandaag gaat het niet alleen over vrouwelijk ondernemerschap; het gaat ook over groei. Want groei is essentieel voor ondernemers. Groei zorgt voor winst en voor werkgelegenheid. Bovendien stimuleren groeiende bedrijven potentiële ondernemers om voor zichzelf te beginnen. Ze zetten aan tot innovatie en gezonde concurrentie. Dat is niet alleen geweldig voor de Nederlandse economie, het is ook een boost voor al die mensen die hun droom waar willen maken.

Het inspireert.

Er zijn in Nederland steeds meer vrouwelijke ondernemers: ongeveer 348.000. 50 procent van hen wil groeien, blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd hebben vrouwelijke ondernemers vaak kleine bedrijven en een lage omzet. De winst blijft sterk achter ten opzichte van mannen. Meer dan de helft van de vrouwelijke ondernemers heeft geen personeel, en maar 1 procent van hen heeft een onderneming met 50 werknemers of meer.

1 procent! Daar ligt een uitdaging én kans voor economische groei. En dat is voor ons allemaal van belang.

Vanuit het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie doen we veel om snelle groeiers te stimuleren. Bijvoorbeeld via het succesvolle programma Groeiversneller. Daarin worden ambitieuze ondernemers geholpen om in 5 jaar tijd te groeien van een paar miljoen naar 20 miljoen euro. En we ondersteunen de groeikringen van Syntens. Maar er staan meer regelingen en instrumenten tot uw beschikking, via de uitvoeringsorganisatie Agentschap NL van het ministerie van EL&I. Het gekke is alleen dat het vooral mannen zijn die onze hulptroepen weten te vinden.

En dat is vervelend, want ik wil dat al die vrouwelijke ondernemers ook de top bereiken met hun bedrijf. Vandaar dat u hier vandaag bent uitgenodigd. Ik denk dat vrouwelijke ondernemers meer kansen hebben als ze voor 3 dingen zorgen: meer winst, meer groei én bundeling van krachten. Dat betekent elkaar helpen, de bal toespelen en positief over elkaar zijn, zowel onderling als naar buiten.

Ik wil een groter bereik en meer bekendheid van de mogelijkheden die het ministerie van EL&I biedt voor u als ondernemer. Daar is deze conferentie een voorbeeld van. Oriënteer u vandaag bij de stands van Syntens, Port4Growth met ons programma Groeiversneller, en Agentschap NL.

Ik sta voor ondernemers zoals u. Daarom schrap ik onnodige regeltjes en enquêtes. Daarom verlaag ik belastingen. Daarom vereenvoudig ik vergunningen. Daarom zorg ik voor toegang tot risicokapitaal. Zodat u meer ruimte krijgt om te doen wat u het beste kunt: ondernemen en innoveren.

Komend najaar kom ik met bedrijfslevenbrief deel 2. Die zal vooral in het teken staan van groei. Niet alleen groei in de topsectoren, maar in de volle breedte van het bedrijfsleven. Als u punten heeft die maken dat u sneller en meer kunt groeien: geef het alstublieft door!

Vrouwelijke ondernemers hebben alles in zich om te groeien. Uit onderzoek onder vrouwelijke ondernemers blijkt dat ze veelal hoogopgeleid zijn, zeer innovatief, creatief en veelzijdig. Maar… ze zouden wel wat minder voorzichtig mogen zijn.

Groeien kan alleen als je op de eerste plaats uitgaat van je eigen kracht. Wat kan ik goed? Waar ligt mijn talent? Waarin kan ik me onderscheiden? En vervolgens ervoor gaan en durven schitteren. Je niet tegen laten houden door wat anderen misschien van je denken, of waar je zelf bang voor bent. Groots denken.

Kijk naar de hier aanwezige rolmodellen. Zoals Marlies van Wijhe, die de Prix Veuve Cliquot 2010 heeft gewonnen. Zoals Karin Orsel, winnares Federatie Zakenvrouwen Award 2009. Zoals Annemarie van Gaal, ondernemer en informal investor. Een ander rolmodel voor groei (een heer) is Carl van de Velde. Laat u door hun workshops, lezingen en inbreng inspireren.

Ik zie hier een zaal met succesvolle ondernemers voor me. Vrouwen die álles in zich hebben om verder te groeien en een voorbeeld te zijn. Ga dus uit van uw kracht, durf en talent. Dat gun ik de Nederlandse economie, dat gun ik u, en dat gun ik al die andere ondernemers.

Ik wens u een bijzondere middag toe vol persoonlijke en zakelijke groei!