Internationale topprestatie Nederland in aanpak voortijdig schoolverlaten

Nederland behoort tot de Europese top in de aanpak van voortijdig schoolverlaten. Sinds peiljaar 2000 is Nederland erin geslaagd om het percentage voortijdig schoolverlaters te verlagen met 35%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. Dit maakte het ministerie van OCW vandaag bekend in Amsterdam. Daar gaf Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden in aanwezigheid van locoburgemeester Lodewijk Asscher van de gemeente Amsterdam het startsein van de landelijke zomeracties om voortijdig schoolverlaten terug te dringen.

De Nederlandse aanpak werpt zijn vruchten af. Met deze prestatie scoort Nederland - op Litouwen na - als beste lid van de EU. In 2010 is het percentage voortijdig schoolverlaters verder teruggebracht van 10,9 (2009) naar 10,1. Nederland heeft daarmee de dalende lijn weten vast te houden. België, Duitsland en Frankrijk zijn daar tussen 2009 en 2010 niet in geslaagd.

Zomeracties

Schooluitval is onder vmbo-geslaagden en mbo-leerlingen in Nederland het grootst. Nog te vaak verlaat deze groep de school zonder startkwalificatie. Het is belangrijk dat jongeren hun diploma halen. Voor de economie, arbeidsmarkt, samenleving en natuurlijk voor zichzelf. In de zomer, de langste periode dat jongeren geen binding hebben met school schrijft de helft van de jongeren zich in deze periode uit. Daarom is het voeren van acties in deze periode cruciaal. In onder meer de regio Amsterdam, Haaglanden, Rijnmond, Nijmegen, Friesland en Utrecht organiseren gemeenten en scholen zomeracties.

Het zomeroffensief van de gemeente Amsterdam, genaamd ‘I‘m in’, is erop gericht dat de gemeente Amsterdam, ROC van Amsterdam en ROC ASA gezamenlijk mbo-jongeren activeren zich in te schrijven voor een passende opleiding. Meest genoemde reden voor schooluitval is een verkeerde studiekeuze. De gemeente en mbo-opleidingen zetten stevige acties in om de twijfelaars (de dreigende voortijdig schoolverlaters) en de voortijdig schoolverlaters bij de hand te nemen voor en in de zomer tot een inschrijving volgt voor een opleiding voor 1 oktober 2011.

Hoge prioriteit

Extra inspanningen in de aanval op de schooluitval passen in de ambitie van het kabinet Rutte -Verhagen. Daarom wordt er vanaf 2012 30 miljoen extra ingezet voor jongeren met gestapelde problemen die geen opleiding meer volgen. Het kabinet geeft hoge prioriteit aan het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters en heeft de ambitie verscherpt tot maximaal 25.000

vsv-ers in 2016. De aanpak heeft sinds het schooljaar 2001-2002 geresulteerd in een landelijke daling van 70.000 naar 39.600 voortijdig schoolverlaters in 2010, op basis van de voorlopige cijfers.