Rosenthal steunt pleidooi VN Speciaal Rapporteur voor internetvrijheid

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) sprak vandaag met de Speciaal Vertegenwoordiger voor de Vrijheid van Meningsuiting van de VN, Frank la Rue. Rosenthal onderstreepte het belang van een vrij en open internet voor het respecteren van mensenrechten. De minister verwelkomde het onlangs gepubliceerde rapport over internetvrijheid dat La Rue deze week in Geneve presenteert aan de VN-Mensenrechtenraad.

Nederland wil tijdens deze Mensenrechtenraad met een groep gelijkgezinde landen een verklaring uitbrengen die oproept tot respect voor mensenrechten op internet.

De minister en La Rue bespraken op welke terreinen Nederland de Speciaal Vertegenwoordiger kan steunen bij het bevorderen van mensenrechten op internet. La Rue zal aanwezig zijn bij de ministeriële conferentie over internetvrijheid die Nederland dit najaar met Canada organiseert.

Internetvrijheid is één van de prioriteiten in de mensenrechtenstrategie van de Nederlandse regering. Nederland neemt veel initiatieven om internetvrijheid te bevorderen. Zo wordt het Mensenrechtenfonds ingezet om concrete projecten te steunen, bijvoorbeeld in Iran, Birma en Zimbabwe. Maar ook gaat Nederland regelmatig in gesprek met bedrijven, die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de strijd voor een vrij internet en de bescherming van cyberdissidenten, met als doel een gedragscode af te spreken.‬‪

Rosenthal stuurt de Tweede Kamer deze week een overzicht van de activiteiten van de regering ter bevordering van internetvrijheid in het buitenland.