Knapen verwelkomt rapport over regeldruk rond subsidies

De samenleving en de politiek eisen terecht dat we precies weten hoe ontwikkelingsorganisaties geld uit subsidies besteden. Dat vraagt om duidelijke regels over evaluatie en verantwoording. Maar strenge regels kunnen ook tot onnodig veel papierwerk en bureaucratie leiden. Daarom moet steeds worden gezocht naar de juiste balans tussen minder regeldruk en goede verantwoording.

Dat zei staatssecretaris Ben Knapen in reactie op een onderzoek dat Actal heeft gedaan naar regeldruk binnen het MSF II-subsidiekader. ‘Het is belangrijk om regeldruk binnen ontwikkelingssamenwerking te verminderen. Dit rapport levert daar een bijdrage aan. Daarom ben ik blij met de komst van het rapport en ik zal het nauwkeurig bestuderen,’ aldus Knapen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal binnenkort een inhoudelijke reactie sturen aan Actal.

Met het oog op vermindering van de regeldruk gaf Knapen onlangs ook al de Algemene Bestuursdienst de opdracht om het toezicht op ontwikkelingsorganisaties kritisch onder de loep te nemen.

MSF II is een subsidiekader dat 1,885 miljard euro beslaat voor een periode van 5 jaar.