Edith Schippers opent Sherpa kunstcentrum Kijkoor

‘Kijkoor is niet alleen een galerie met ateliers, maar het biedt ook onderdak aan een professionele keuken voor catering, vergaderruimtes en een theater. Het is belangrijk dat de instelling de deuren opengooit en openhoudt. Dat de instelling en de bewoners onderdeel zijn van de samenleving.’ Dat zei minister Schippers bij de opening van kunstcentrum Kijkoor, op 28 mei 2011 te Eemnes

Toespraak voor de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, bij de opening van kunstcentrum Kijkoor.

Eemnes, 28 mei 2011

__________________________________________

Beste mensen,

Recht tegenover mijn bureau op het ministerie hangt Appie. Appie is een prachtig schilderij van Appie Prinsen. Ik zie het dus elke dag. En elke dag opnieuw word ik er vrolijk van. Het schilderij straalt optimisme en onbevangenheid uit. Thuis hangen twee schilderijen van Joice, één van een olifant en één van een dierentuin. En bij de VVD-fractie staan al jaren drie grote, prachtige keramieke schalen op de fractietafel.

Dat is wat ik zo goed vind: verschillende mensen, verschillende talenten. Schilderen, boetseren, kermieken, al die mooie schilderijen, schalen en beelden bleven onder familie, vrienden en bekenden. Totdat iemand op het idee kwam om ze te verhuren - op mijn kamer bij VWS hangen drie gehuurde schilderijen - of ze te verkopen, zoals die fractieschalen en de schilderijen bij mij thuis. Zo kunnen we op verschillende manieren mensen bekend maken met deze kunst. Mijn broertje heeft een dierenartsenpraktijk. Daar hadden ze lege wanden.

Door de schilderijen te koop aan te bieden hebben wachtenden wat te kijken en kunstenaars een verkoopkanaal. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Door de huur of verkoop komt er ook weer wat geld in het laatje en dat is top.

Ook top is de inzet van iedereen die zo’n mooie omgeving wil creëren, zoals Kijkoor. Ik heb begrepen dat echt dat iedereen voor de scherpst mogelijke prijs of belangeloos een bijdrage heeft geleverd. Het bedrijfsleven, de buurt en de gemeente Eemnes hebben zich van hun beste kant laten zien. Met vereende krachten werd het mogelijk om een multifunctioneel centrum te maken. Het is niet alleen een galerie met ateliers, maar het biedt ook onderdak aan een professionele keuken voor de catering, vergaderruimtes en een theater. Het is belangrijk om hier bekendheid aan te geven. Mensen moeten weten dat hier wat te beleven valt.

Waarom ben ik hier vandaag? Ik wil hieraan mijn steentje bijdragen door kunstcentrum Kijkoor te openen. Samen met de kunstenaar naar wiens werk ik dagelijks kijk. Dat maakt het voor mij extra leuk.

We doen dat opeen kunstzinnige manier, door met mijn viltstift iets toe te voegen aan het nog spierwitte kunstwerk van Wouter Stips. De Stichting Vrienden van Sherpa heeft dit mogelijk gemaakt.

Beste mensen,

Dit is niet de eerste keer dat ik bij Sherpa ben. Ieder jaar is er dag van het vrijwilligerswerk. Op die dag ben ik met bewoners van Sherpa aan de wandel geweest. We hebben patat gegeten en een heerlijke middag gehad. Het is belangrijk dat de instelling de deuren opengooit en openhoudt. Dat de instelling en de bewoners onderdeel zijn van de samenleving. Dat gaat niet vanzelf. Dat is ook een beetje uitproberen. Dan zie je ook wat kan:

Een restaurant gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Dat vind ik een mooi voorbeeld.

Net als nu bij galerie Kijkoor. Dit laat zien wat ons verbindt. Het laat zien dat we allemaal onze eigen talenten hebben, waarvan we kunnen genieten.

Wat mooi dat ik zo dicht bij mijn huis zo’n mooi initiatief mag openen: Kijkoor en z’n kunstenaars, ik wens jullie heel veel succes!