Regelgeving voor registratie etniciteit toereikend

Het kabinet stelt vast dat er voldoende mogelijkheden bestaan voor het registeren van persoonsgegevens over etnische herkomst. Ook biedt de huidige wet garanties voor de bescherming van de privacy.

Dat staat in het kabinetsstandpunt over etnische registratie dat naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Donner (BZK) en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie), mede namens staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS).

Bescherming privacy

De huidige Wet bescherming persoonsgegevens biedt volgens het kabinet adequate garanties voor de bescherming van de privacy voor de gevallen waarin registratie van etniciteit wel rechtmatig is.

Iedereen in Nederland moet erop kunnen vertrouwen dat zorgvuldig met persoonsgegevens wordt omgegaan. Het moet transparant zijn welke gegevens worden geregistreerd en wat daar mee gebeurt. De huidige Wet bescherming persoonsgegevens beschermt de privacy. Met die wet kunnen rijksoverheid en gemeenten komen tot een effectieve aanpak op uiteenlopende terreinen, waaronder zorg, hulpverlening en aanpak van overlast.

Ondersteuning aan gemeenten

In de praktijk blijken gemeenten wel moeite te hebben met de toepassing, reikwijdte en interpretatie van de wet. Het ministerie van BZK gaat gemeenten bij praktijkvragen op het terrein van etnische registratie ondersteunen.