Slimme inzet van politiehelikopters tegen overvallers

De politie gaat helikopters inzetten om overvallers in de kraag te vatten. Minister Opstelten bracht op 26 mei een werkbezoek aan de luchtvaartpolitie op Schiphol. Daar kreeg hij uitleg over de inzet van luchtsteun.

Door helikopters op een slimme manier in te zetten heeft de politie het afgelopen jaar al verschillende keren overvallers kunnen aanhouden. Verdachten die er op een scooter vandoor gaan, kunnen vanuit de lucht bijvoorbeeld worden gevolgd wanneer dat voor politieauto’s niet mogelijk is. Het op heterdaad aanhouden van verdachten is erg belangrijk om ze met succes voor de rechter te krijgen.

Om helikopters effectief in te zetten tegen overvallers, is het noodzakelijk dat er goed wordt samengewerkt tussen de verschillende politieonderdelen, zoals de meldkamer, de politiemensen op de grond en de helikopters in de lucht. Hoe beter er gebruik wordt gemaakt van beschikbare informatie en hoe beter die wordt uitgewisseld, hoe effectiever de helikopters van het Korps Landelijke Politiediensten zijn in de aanpak van overvalcriminaliteit.

Overvalcriminaliteit hard aanpakken

Minister Opstelten wil de overvalcriminaliteit hard aanpakken met diverse maatregelen. De inzet van helikopters is daar een voorbeeld van. De eerste resultaten van de geïntensiveerde aanpak zijn volgens de minister veelbelovend. Het aantal aangehouden verdachte en opgeloste zaken was in de eerste vier maanden van 2011 groter dan in dezelfde periode in 2010. Onlangs werd al bekend dat het aantal overvallen in de eerste vier maanden van dit jaar bijna 20 procent lager is dan in dezelfde periode in 2010. Minister Opstelten is echter nog niet tevreden. Hij wil dat de daling doorzet naar 34 procent ten opzichte van 2009.