Defensie-inzet natuurbrand uitgebreid

Naast blusvoertuigen heeft Defensie vanmorgen een blushelikopter ingezet ter bestrijding van de natuurbrand op de Kalmthoutse Heide. Daarnaast gaat Defensie een tweede toestel inzetten. Vannacht stond de krijgsmacht ook de politie in het gebied bij met 11 marechaussees.

Vanmorgen kwam de opdracht voor helikopterondersteuning binnen bij het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Een Chinook-transporthelikopter, uitgerust met een zogenoemde bambi-bucket, een grote zak die 10.000 liter water kan bevatten, steeg rond 09:30 uur op en vloog naar het inzetgebied.

2 militairen van het Mobile Air Operations Team (MAOT) vlogen met de Chinook mee om ter plaatse vanaf de grond de communicatie tussen helikopter en brandweer te regelen. Een andere specialist van het MAOT vertrok al eerder met een collega vliegveiligheidsuitrusting naar Huijbergen om daar een landingsplaats in te richten.

Tankstation
Op Vliegbasis Woensdrecht is een hot refuel spot ingericht, waar het toestel met draaiende rotoren wordt afgetankt. De vliegbasis levert de brandstof en een tankwagen. Het aftanken van het toestel gebeurt door 2 speciaal daarvoor opgeleide militairen van het helikoptercommando.

Naast het leveren van brandbestrijdingscapaciteit ondersteunden marechausseebeambten van de brigade Scheldestromen de lokale politie bij het afzetten van het getroffen gebied.

Blussen vanaf de grond
Veiligheidsregio Noord-Brabant verzocht gisteravond voor het eerst om assistentie bij het bestrijden van het vuur. De eerste bijdrage van Defensie bij het blussen van de natuurbrand bestond uit de inzet van 2 E-One crashtenders, geavanceerde brandweerwagens die dienst doen op de vliegbases. De voertuigen zijn vanmorgen om 04:00 uur teruggekeerd op Woensdrecht.