Nederland wil veiligheid in de wereld bevorderen

De wereld kan veiliger. Nederland wil daaraan bijdragen, samen met andere landen. Dit zei minister Rosenthal vanmiddag tegenover de cadetten van de Nederlandse Defensie Academie in Breda.

Hoe veilig Nederland is, hangt sterk af van hoe veilig de wereld om ons heen is. Buitenland is binnenland, en binnenland is buitenland, zo heeft de minister eerder geconstateerd.

In zijn toespraak noemde Rosenthal de risico's waaraan Nederland en zijn bondgenoten blootstaan. Naast dreigingen vanuit staten, zoals het Iraanse nucleaire en raketprogramma, hebben we in deze eeuw te kampen met andere vormen van dreiging. Terrorisme bijvoorbeeld, piraterij, drugs- en mensenhandel, illegale wapenhandel en cyberdreigingen.

Nederland zal hier samen met anderen tegen moeten optreden. De NAVO blijft de aangewezen organisatie om veiligheid in de wereld te dichterbij te brengen. Rosenthal wil met de Nederlandse inzet selectief omgaan.

Nederland speelt een goede rol bij het bevorderen van de geïntegreerde benadering binnen vredesmissies, zoals in Afghanistan, maar ook bij de aanpak van piraterij.

"Werken aan veiligheid in de wereld" was de derde toespraak van een drieluik toespraken over het Nederlands buitenlands beleid. In twee eerdere toespraken ging Rosenthal in op het bevorderen van welvaart en het bevorderen van vrijheid in de wereld."