Informatiehuishouding (Hoofdstuk 2.6 uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk)

Modernisering van de informatiehuishouding is van belang om papieren archiefachterstanden weg te werken en het documentbeheer zo te digitaliseren, dat er geen nieuwe achterstanden ontstaan. Daarnaast is modernisering nodig om goed te kunnen inspelen op nieuwe organisatorische en technische ontwikkelingen.

Digitaal documentbeheer

In maart 2010 is het Streefbeeld ‘Informatie van Waarde’ afgerond. Dit omvat een beschrijving van hoe digitale informatie toekomstvast moet worden opgeslagen en beheerd en hoe wordt gegarandeerd dat deze informatie blijvend terug te vinden is. Ook bevat het streefbeeld de maatregelen om per 2015 bij alle ministeries digitaal documentbeheer te hebben ingevoerd.

Doc-Direkt

Gedurende 2010 is de nieuwe gemeenschappelijke archiefdienst voor het Rijk, Doc-Direkt, ingericht. Daarin zijn de semistatische archieven van de departementen en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) gebundeld. Doel is om de papieren archieven effectiever en efficiënter te kunnen bewerken en beheren.

Archiefachterstanden

De capaciteit van Doc-Direkt wordt gedurende 10 jaar uitgebreid met 160 fte. Dat is nodig om de ongeveer 300 strekkende kilometer archiefachterstanden van na 1976 weg te werken. Dit gebeurt in samenwerking met het Nationaal Archief. In het aanloopjaar 2010 is al 18,4 strekkende kilometer weggewerkt.