Facilitaire dienstverlening op rijksniveau (Hoofdstuk 2.3 uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk)

Nu departementen steeds vaker samen gebouwen delen, wordt meer eenduidigheid in de facilitaire dienstverlening extra belangrijk. De vorming van 1 facilitaire dienstverlener voor de Haagse locaties is een goede stap in deze richting. Ook afstemming van de beveiliging en een rijksbrede toegangspas dragen hieraan bij.

Facilitaire dienstverlening

In 2010 is de basis gelegd voor 1 facilitaire dienstverlener voor de Haagse rijkskantoren. Besloten is tot een bundeling van 4FM, de dienstverlener voor de Haagse locaties van BZ, SZW, VenW en VROM, en FaSam, de dienstverlener van BZK en Justitie. Ook de ministeries van OCW en VWS hebben besloten per 2012 voor hun kerndepartementen toe te treden tot deze nieuwe holding.

Beveiliging Haagse locaties

In 2010 is gestart met een verkenning om de beveiliging van de 150 Haagse kantoorpanden efficiënter te organiseren. Als eerste stap is besloten de meldkamers van de gebouwen van de kerndepartementen te bundelen. Ook is gebleken dat er behoefte is aan 1 beveiligingsbeleid en meer afstemming in de uitvoering.

Rijkspas

De meeste kerndepartementen en enkele baten-lastendiensten zijn in 2010 de rijkspas gaan gebruiken. De invoering blijkt lastiger dan voorzien. In plaats van de verwachte 200.000 passen waren er eind 2010 ongeveer 40.000 operationeel. Volgens de nieuwe planning hebben alle ministeries (exclusief Defensie) eind 2011 de rijkspas ingevoerd voor toegang tot hun eigen departement.