Inspectie: onvoldoende samenwerking bij natuurbranden

Bij de bestrijding van natuurbranden in Nederland wordt onvoldoende samengewerkt. De meeste veiligheidsregio’s in Nederland zijn niet goed voorbereid op het bestrijden van een natuurbrand. Dat is de conclusie van een rapport ‘Thematisch onderzoek natuurbranden´van de Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) dat vandaag aan de Tweede Kamer is gezonden.

De Inspectie OOV vindt dat de voorbereiding op natuurbranden in Nederland ‘niet adequaat’ verloopt. Uit het rapport blijkt ook dat het aanvragen en leveren van materieel bij natuurbranden niet afdoende geregeld is. Verder is de kennis over natuurbrandbestrijding gering en wordt een natuurbrand op teveel verschillende manieren bestreden. De Inspectie OOV constateert dat de samenwerking tussen openbaar bestuur en natuurbeheerders nog moeizaam verloopt.

De Inspectie OOV deed onderzoek naar de organisatie van natuurbrandbestrijding in tien veiligheidsregio’s. 

De Inspectie OOV doet in het rapport een aantal concrete aanbevelingen aan alle betrokken partijen die met natuurbrandbestrijding hebben te maken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zal op korte termijn met een beleidreactie op het rapport van de Inspectie OOV komen.