Na 2015 geen generieke subsidie meer voor SNV

SNV krijgt in de toekomst te maken met andere subsidieregels. Vanaf 2015 zal de ontwikkelingsorganisatie geen zogenoemde generieke, of instellingssubsidie meer krijgen. Dan kan ze net als andere organisaties meedingen naar subsidies voor specifieke programma's. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen in overleg met de Tweede Kamer.

Ook de bestaande subsidiebeschikking die doorloopt tot 2015 moet nog worden aangepast om al eerder door het kabinet en de Kamer gemaakte afspraken, zoals de nieuwe salarisnormen op te nemen. Knapen zal daarbij met de nieuwe interim-directeur ook overleggen over de toekomst van SNV en kijken hoe de weg daar naar toe ook in de nieuwe beschikking kan worden vastgelegd. Hij beloofde de Kamer op de hoogte te houden en zei ook toe dat hij voor mei de nieuwe gedragscode van SNV naar de Kamer zal sturen.

Knapen benadrukte dat SNV met haar projecten voor capaciteitsopbouw in ontwikkelingslanden ook op heel veel terreinen goed werk doet. De Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) komt later dit jaar met een uitgebreide rapportage over de capaciteitsopbouw die SNV en andere organisaties met subsidie geven aan ontwikkelingslanden. De Kamer krijgt deze samen met een oordeel van het kabinet toegestuurd.
Knapen had eerder al aangegeven dat de problemen bij SNV niet alleen schadelijk zijn voor de organisatie, maar ook voor het aanzien van ontwikkelingssamenwerking. Hij noemde het vertrek van de vorige directeur en de voorzitter van de Raad van Toezicht van SNV eerder een goede eerste stap.  Hij zei dat dit vertrek en de voorwaarden waaronder dit gebeurde een zaak is van de Raad van Toezicht en dat daar juridisch niets op aan te merken is. Op de vraag van Kamerleden of de vertrekregeling van de directeur niet hoog is uitgevallen zei Knapen: "ik ben daar niet blij mee."